
Tanah liat yang telah di uli dan di bentuk keadaan bulat

Proses menaikkan tanah, bertujuan untuk membuang gelembung udara dalam tanah menggunakan
Portal Wheel.
proses men'centre' tanah untuk membentuk

proses membuka tanah sebelum membentuk pasu/tembikar
proses membentuk pasu/tembikar

proses membakar tembikar kali pertama iaitu pembakaran biskut (bisque). Biasanya suhu pembakaran kali pertama ialah antara 900 ºc sehingga 1050 ºc. sebelum di bakar, tembikar dibiarkan kering dahulu

Tembikar yang telah siap dibakar kali pertama iaitu pembakaran biskut (bisque)

Glaze disukat mengikut kadaran ditetapkan

cobalt oxide di sukat


Galze dan cobalt oxide di bancuh sehingga sebati. Untuk yang pertama kali glaze dan cobalt oxide di bancuh menggunakan tangan untuk menghancurkan glaze yang berbiji-biji, seterusnya menggunakan mesin untuk sebatikan glaze dan cobalt oxede supaya lebih halus dan mulus

Tembikar dibersihkan, kalau boleh dibasuh dulu dengan air, di sini penulis membersih dengan menggunakan pam angin

Kaedah glazing, pelbagai cara di lakukan, kaedah sapu menggunakan berus, kaedah semburan, manakala disini penulis menggunakan kaedah celup

Selepas semua tembikar di celup dengan glaze, glaze yang berapa di permukaan tapak haruslah di buang dengan kain basah atau span basah bertujuan untuk mengindari dari ia melekat pada permukaan tanur atau dapur


selepas kesemua tadi selesai, semua tembikar di isi kedalam Tanur elektrik - bakar glost, untuk pembakaran glaze pada suhu 1150 ºc , sebelum pembakaran bedd wash disapu lpaster of paris sebelum pembakaran glost dibuat bagi mengelakkan glaze yang meleleh dari produk melekat pada bedd. Seterusnya kon dipasang. Kon yang digunakan adalah kon 5.


Produk dimasukkan dan masa diselaraskan iaitu 9 jam. Kemudiannya tanur ditutup dan suhu dinaikkan ke peringkat paling rendah iaitu LOW. Setiap satu jam selama 4 atau 5 jam suhu dinaikkan, sehingga jam yang terakhir suhu mencecah HIGH. Pembakaran dilakukan selama 9 jam. suhu pembakaran glaze haruslah dibakar pada suhu 1150 ºc dan ke atas
No comments:
Post a Comment